|
Що та на які свята випікали наші бабусі
  • КОРОВАЙ ВЕСІЛЬНИЙ
    Рецепт
    У парне молоко додаємо цукор і дріжджі. У борошно кидаємо цукор та сіль і змішуємо. Кидаємо туди дріжджі з молоком і збиті яйця.Місимо тісто. Під кінець додаємо жиру (бажано масло). Знов місимо, але вже остаточно. Залишаємо його на годину. Як настоїться, ділимо на 2 частини, одну лишаємо під рушником, а із другої виплітаємо різні косички, робимо голубів та інші прикраси. Потім за допомогою води та жиру об'єднуємо це з іншими шматочками , що в формі круга. Але треба мати на увазі, що якщо плести коси короваю, то їх першими викладають до форми. Як вже коровай повністю прикрашений, обмащуємо його сумішшю яєчного жовтка з вареним молоком. Після цього можна випікати.
  • КАЛАЧ ДЛЯ ЗАПРОШЕННЯ
    Рецепт
    Для тіста беремо зо 1,5 кг муки, півкіла цукру, так само жиру (можна різний: масло, маргарин, смалець), 0,5 л молока, 1 ч. л. солі, 50 г дріжджів (пресовані), 2 ст. л. олії, 2 жовтки змішаних з 2 ст.л. молока. Робимо опару в такому порядку - дріжджі, 2 ст. л. цукру, половина молока і додаємо 5 ст. л. борошна. Лишаємо, тим часом готуємо здобу. Вибиваємо 5 яєць, туди сіль та цукор, збити. Змішуємо здобу з опарою, туди молоко, потім жир теплий. Місимо. Потім муку. Місимо не дуже гливке, але й не забите, аби до рук не липло. Потім олію. Ще місимо. Ставимо підходити. Потім кладемо в форми, прикрашаємо, мастимо яйцем із молоком і випікаємо.
  • ПАСКА
    Рецепт
    Молоко злегка підігріти, накришити туди свіжі дріжджі, додати 2 ложечки цукру і ложечку борошна. 2/3 масла втерти з цукром, решту розтопити. Продовжуючи втирати, додати по черзі 6 жовтків, втирати до однорідної пухкої маси.
    Вилити розчину в посуд зі збитою масою та акуратно розмішати, поступово додаючи борошно. Наприкінці додати родзинки, решту масла і акуратно вимішати. Накрити рушничком і поставити в тепло підійти.
    Як тісто підійде – розділити на форми і дати ще раз підійти. Помазати верх жовтком, посипати маком. Пекти 40 хвилин. Вистиглі паски полюкрувати.
    На кухні має бути тепло, ніяких протягів, не гримати дверцятами і ходити біля паски на пальчиках. Бо є великий шанс що дріжджове тісто впаде, застудиться, і буде йому зле.

  • ПАЛЯНИЦЯ
    Рецепт
    400 мл сироватки, додаємо сіль, 2 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки соди. Перемішуємо та додаємо муку, місимо до консистенції сепараторної сметани.
    Випікаємо 30-40 хвилин
  • КНИШ
    Рецепт
    Для тіста змішуємо борошно, солі і розпушувач. Збийте яйце і додайте до нього масло, оцет та воду. Отриману рідину поступово додавайте у борошно і замісіть тісто.
    Для начинки очистіть і відваріть картоплю, цибулю обсмажте на олії. Потовчіть картоплю зі смаженою цибулею. Далі розкачати товстим шаром невеликі кружечки теста і покладіть всередину начинку. Необхідно зліпити круглі булочки і випікати їх 25 хвилин.
  • МАНДРИКИ
    Рецепт
    Сир ретельно розтерти, додати 2 жовтки, сіль за смаком, тепле масло, потім — борошно, соду, збиті білки (2 шт.), замісити м’яке тісто.
    Для начинки просто все змішуємо до однорідності.
    В розкачаному тісті склянкою вирізаємо кола. На одне кладемо ложку начинки, а іншим накриваємо. Трішки заліплюємо краєчки виделкою.
    Деко змастити олією, зформувати мандрики, покласти їх на деко, випікати на середньому вогні майже до готовності.
    Збити 1 яйце та обережно змастити мандрики.
    Доготувати та обережно зняти з дека.

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ
+380 67 135 48 88

Цитування текстових матеріалів, фотознимків, опублікованих на веб-сайті, дозволяється тільки з зазначенням активного посилання на веб-сайт