|
Традиційна українська та трипільська печі
Зі своєї печі і дим солодкий – говорить народне прислів’я.

Пічникарство – яскравий приклад народного ремесла, яке несе в собі не лише побутову, а й культурну цінність, воно займає особливе місце в традиційній культурі України. Пічники – майстри, які займалися створенням печей, грубок, п’єців. Вони відігравали важливу роль в сільському господарстві та побуті українців, адже печі зводилися на довгі десятиліття, забезпечували тепло, приготування їжі, слугували місцем для сну чи сушіння одягу. На печі навіть лікувалися. Вважалося, що у ній живе дух помешкання – хати.

Сьогодні зростає інтерес до українського пічникарства. Печі продовжують будувати в сільських оселях, на дачах, у котеджах, де люди прагнуть відтворити традиційну атмосферу української хати. Їх реконструюють у більш давніх помешканнях, сучасні майстри адаптують конструкцію печей під потреби новітніх матеріалів, додають нові технології, проте зберігають дух та автентичність стародавнього ремесла.


УКРАЇНСЬКА ПІЧ
Поряд із функціональністю українська піч також мала глибоке символічне значення.
Піч – це, передовсім, вогонь, вогнище. Вогнище було свого роду символом непорушності сім’ї, його збірним пунктом і святинею. Піч як невід’ємний атрибут традиційної української оселі – виконувала не лише важливу господарську, а й магічну роль. В ній мало постійно горіти, а за збереження вогню відповідали жінки. Біля вогнища не тільки обігрівалися, готували їжу, а й вчиняли різноманітні ритуальні дійства, пов’язані з очисною функцією вогню.
Вважалося, що піч – це місце, де оселяється дух дому, а тому під час її будівництва дотримувалися певних ритуалів. Зокрема, майстри-пічники часто промовляли молитви, закладали під піч дрібні монети чи інші символічні предмети як оберіг для майбутніх поколінь. Це надавало печі ще й символічного значення захисниці дому.

РОЗПИС ПЕЧЕЙ
Дністровський розпис в рамках проєкту "Мальоване село"
Майстерня коровайництва
Піч в будинку культури
Музей "Чарівна хата"
Майстерня коровайництва
Музей "Чарівна хата"
ТРИПІЛЬСЬКА ПІЧ
Трипільська піч є одним з ключових елементів матеріальної культури Трипільської цивілізації, яка існувала на території сучасної України (зокрема, у Центральній Україні, на Поділлі та в басейнах Дністра і Південного Бугу) близько 5400–2750 років до н.е.
Трипільська піч відігравала важливу роль у побуті, а також була значущою частиною житлового простору. Трипільці створювали печі, щоб обігрівати свої будинки, готувати їжу, а також для випалювання глиняного посуду.
Трипільська піч була центром дому та побуту, символом родинного тепла. Вона забезпечувала необхідні умови для виживання й підвищувала комфорт життя. До того, печі мали сакральне значення, адже вогонь символізував життя та енергію родини. Тому трипільці берегли свої печі, а процес будівництва міг включати ритуальні елементи.
Матеріали виготовлення
  • Основним матеріалом для печі була глина, яка легко формувалася та забезпечувала термостійкість.
  • До глини додавали домішки, такі як солома, трава або дрібні камені, щоб зміцнити конструкцію та запобігти тріщинам.
  • Часто використовували спеціальну обмазку з глини й золи для зовнішнього шару, щоб створити додатковий захист від теплових розривів.
Форма і розташування
  • Печі могли мати різну форму, залежно від конкретного призначення та особливостей будинку. Деякі з них мали округлу основу, що сприяло кращій циркуляції тепла.
  • Зазвичай піч розташовували в кутку або біля стіни, де вона була захищена від протягів і краще зберігала тепло. Це також забезпечувало зручний доступ до печі з різних частин приміщення.
СТАРОДАВНІ ФОТО
Розпис печей на Поділлі
Photo by Jacob
Photo by Mike
Photo by Jacob
Photo by Marion
Photo by Jacob
Photo by Leio

Фото взято з вільних інтернет-ресурсів

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ
+380 67 135 48 88

Цитування текстових матеріалів, фотознимків, опублікованих на веб-сайті, дозволяється тільки з зазначенням активного посилання на веб-сайт